Няколко техники, които лесно можете да приложите

1.Техника на Случайната дума

Това е най-основната и често използвана техника. При нея взимаме произволна дума, чрез която да видим проблема от различна гледна точка и това да ни доведе до неочаквани и интересни хрумвания и идеи. Взимаме характеристиките и качествата на думата, която сме избрали; какво прави, как го прави, защо. Ключът е да приложим и отнесем всичко това към нашия проблем. Важният въпрос, на който трябва да си отговорим е „Как можем да накараме това да сработи“, а не да се тревожим, че може и да не се получи. 

Ще дадем няколко примера, чрез които по-ясно да представим процеса.

Пример 1 

Темата е в сферата на кухненско обзавеждане и нови идеи. Взимате произволна дума, например – космос. Първото нещо, което може да ви хрумне е, че кухнята е в космоса. Следователно, какво се слува с нея, как гравитацията й влияе. Едно от последствията ще е, че кухненското обзавеждане ще се рее във въздуха и ще лети. Ако не искаме това да се случва, би било добре да направим нещо. Сещаме се, че можем да използваме магнит, чрез който да са прикрепени нещата. Това може да е много полезно в домове с малки деца, от гледна точка на безопасността, за да не бутнат нещо и да се изгорят.

Виждаме как, на пръв поглед, темата и произволната дума нямат нищо общо. Но с малко въображение и креативност можем да стигнем до интересни заключения.

Пример 2

Работите в автомобилна компания, в сектора за гумите и се опитвате да измислите нещо интересно и полезно, с което да подобрите продукта и от което компанията да печели. Сега си представете, че произволната ви дума е четка за зъби. 

Първото нещо, което можем да направим е да разменим местата им – заместваме гумата с четка за зъби. Представяме си, че цялата гума е направена от косъмчетата на четката. До какво би довело това? 

1. Ще има много добър контакт със снега

2. Камъчетата от пътя ще преминават, без да се заклещват

От това мога да се направят няколко извода: 

1. Да се изработи гума, с набраздена повърхност, и при досег с пътя, камъните да не се усещат от пътниците и да се забиват в гумата.

2. Гума, с каналчета, през които да минава водата или снегът и да не се задръства

3. Подвижни шипове на гумите, за по-добро сцепление

Какво може четката за зъби?

Някои четки сменят цвета си, когато са ползвани прекалено дълго

Има четки, които впръскват паста докато си мием зъбите

Четките имат пластмасови кутиики за съхранение и пътуване

Идеите, които да ни хрумнат, може да са някои от следните:

1. Гума, с два оцветени пласта и когато се покаже долният, значи гумата има нужда от смяна

2. Мини-камера, монтирана на гумата, която да забелязва разлято масло или лед по пътя, и устройство, което да пръска обезмаслител или сол на пътя

3. Покритие, калъф за гумите, в случай че отидем на заснежено място

4. Устройство за измерване износването на гумата, което всеки да може да закупи и ползва

Виждаме, че поглеждайки нещата от различен ъгъл, можем да намерим интересни решения, за които в началото изобщо не сме подозирали. Много полезна тактика е да се запитаме какви са предимствата и ползите на избраната дума, искаме ли това като резултат за нашия проблем и ако да, как можем да го постигнем. 

Абсолютно същите принципи и въпроси могат да се приложат, ако използваме картина или снимка, вместо произволна дума. Отново разглеждаме от друг ъгъл, какво е изобразено, как, какви действия се извършват и прилагаме върху нашата ситуация. 

2. Ролева игра

 Както сигурно се досещате става дума да играем роля. Един от най-лесните и успешни начини да погледнем нещата от друга гледна точка е да се поставим на мястото на друг човек. Всеки човек има различни качества, възможности и умения, което ни позволява да подходим към проблема по необичаен за нас начин, и, съответно, да видим други решения. 

Ето няколко въпроса, които са много полезни, когато използваме тази техника:

Как би мислил той?

Какви предмети или подходи би използвал?

Къде би го направил?

Какви действия би предприел?

Как би обяснил проблема?

Как би решил проблема?

Можете и да експериментирате малко с тази техника като всеки от групата избере персонаж и така всички разгледат проблема с новите си самоличности, или пък се избере един персонаж за всички и всеки да даде различна идея.


Това е само малка част от необятния свят на брейнсторминга. Както при много други неща, с които се захващаме, уменията и знанията идват с опита. Експериментирайте с думи, техники, подходи, но не забравяйте и да се подготвите добре предварително. Използван правилно, брейнстормингът може да доведе до възход работата, фирмата и личният ви живот.

Обратно към статията за брейнсторминг

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »