Вижте отговорите на въпросника в края на страницата. 

Здравейте! Преди да дойдете на Умотека е много ключово да измерите входящите си показатели – скоростно четене, възприемане на информация, отношение към четенето, памет и креативност.


Защо да го направите?

Едва 1% от хората в България, знаят нивото на тези свои 5 когнитивни показатели, въпреки че почти всеки ден им се налага възприемат информация. 

Поемете това предизвикателство да ги измерите сега, в рамките на 15 минути!

Каквото може да се измери, може и да се управлява! И именно това е първата стъпка към повишаване на продуктивността ви.


Как да направим измерването?

Отдолу в тази страница, както и във видеото, ще откриете подробна информация как да измерите своите показатели още сега и да ги въведете чрез формулярите – нужни са ви само 15 минутки, хронометър и един бял лист или просто да отворите бележките в телефона си.

15 минути

5 показателя

1. Скорост на четене

Отдолу ще откриете текст, който е с дължина 1225 думи, с чиято помощ ще измерите вашата лична скорост на четене.  Връзка към докумет със същия текст – тук

  1. Включете хронометъра на телефона си и прочетете текста с нормална скорост. 

2. Като приключите, вижте на хронометъра, колко време ви е отнело. 

3. Калкулирайте своя резултат, като разделите броя думи в текста на времето ви за прочитане в минути.

Пример: 1225 думи / 5 мин = 245 думи / минута

Приятна игра!

Хиляда и една думи

На входа на Умотека: “Има два начина да се развиваш – да четеш и да се обграждаш с начетени хора.”

  • “Колко думи е една страница?” – пита пазачът на портата
  • “500” – казва Митрандир, докато си тананика – “Всеки знае, че една картина е хиляда думи, но не всеки, че две страници са една картина…” – мислеше си:

Как разбираме, че сме “прочели” две страници? A как, че сме ги възприели, осмислили, запомнили и дори приложили на практика, за да разрешим предизвикателство в Масивната Множествено-ролева Метаигра (МММ) по известна като Живия Живот (ЖЖ). Защо пък точно от четенето и библиотеките да зависи бъдещето ни според Гайман*?

Ако прочетете тази история за една минута, то значи четете с 1100 думи в минута. Ако я прочетете за 5 минути, значи четете с 220 думи в минута, както повечето хора. Логично, добър въпрос е как се измерва възприемането на прочетеното? Отговорът е с въпроси. Около 15 на брой с по четири възможни отговора. Обикновено един е много близък до верния отговор, един е крайно абсурден и дори забавен и един е средна сложност. Така шансът за “налучкане” грубо е около 25%. Ако имате около 75% възприемане, то може да се каже, че сте “разбрали” текста. Това далеч, не значи, че сте го запомнили.

Интересен експеримент с четене описан в “Златна книга на таланта”** показва, че ако на 2 групи се даде един и същи текст, но едната го прочете 4 пъти, а другата само веднъж и след това напише резюме на най-важното от текста, то втората група дългосрочно научава повече – независимо от текста и от подбора на хора. Как става това? 

За да разберем нещо често е необходимо да го повторим веднъж – едно прочитане може да е достатъчно. За да запомним обикновено е нужно да го повторим около 5 пъти. Например бързо разбираме, как се казва някой и не е толкова лесно да запомним името му. Защо тогава повтарянето като папагал на името 5 пъти наум често не работи? Защото за паметта е ключoво повторенията да не са монотонни и еднообразни, а да са различни и необикновени. След като го прочетем – да го напишем, да го кажем, да го чуем, да го изпеем, да го нарисуваме, да го изтанцуваме, да го изиграем. Стандартното измерване за памет е с прочитане на 20 думи през 5 секунди. Колко можем да запишем след това, без значение от последователността, в която ги пишем. 

Разбира се, това че сме запомнили въобще не значи, че използваме и прилагаме. Често творчеството или креативността се появяват, когато започнем да “спим” с паметовия материал и например в сънищата си свържем 2 понятия несъзнателно, които преди това не сме се сещали, че заедно могат да направят повече от сумата на частите си. Или напълно съзнателно произведем голям обем потенциални решения на казус в работата или ЖЖ. Стандартното входящо измерване за креативност е броят на генерирани асоциации (връзки) започващи от конкретна дума БЕЗ условие всички да са директно свързани с нея.

Последното предизвикателство на входа е отношението към четенето. Измерва се с 20 въпроса от Тони Бюзан*** (създател на световните шампионати по скоростно четене, памет и метода мисловни карти). След като измерите входящите си показатели с този текст и още 4 игри и успешно влезете на Умотека – какво предстои? В първата част от Умотека си създаваме собствен приказен герой не просто, защото така е по-забавно. Както казва д-р Лозанов****: 

“Всички сме забелязали, че при дадена комуникация нашата креативна енергия е стимулирана, вдъхновението доминира, а при други контакти можем едва ли не да онемеем. Същото е валидно и за настроенията, следователно и за мисленето. Очевидно е, че различните емоционални състояния провокират проявата на различни интелектуални качества. Когато сме влюбени, мислим по един начин. Когато сме в депресия, мислите ни са различни, ние просто сме различни хора, готови за различни реакции и действиядействя. Затова казваме, че има интелект на любовта, интелект на егоизма, интелект на омразата, интелект на страха, интелект на надеждата, интелект на срещата с изкуството, интелект на срещата с псевдо- изкуството, интелект на срещата с добри хора и интелект на срещата с лоши хора, интелект на истинското общение с природата, и т.н. Толкова сме различни, че често пъти, ако някой ни каже, че сме различни, ние се изненадваме и отказваме да повярваме, или си измисляме извинение.”

След като си изберете име на героя, мета (цел/мисия), свръхестествени способности, времеубежище и предизвикателство ще усвоите 4 подхода за скоростно четене и възприемане. Ще можете да ги приложите веднага върху втори текст и да разберете, колко е повишението спрямо входящите ви резултати. Преди паузата ще чуете два класически концертни сеанса върху текста. Първият под звуците на Моцарт, а втория на Бах. Точно преди паузата ще станете свидетели на първото артистично изпълнение – въздушна акробатика от Аеровена Океанова (Мила Русева) под звуците на High Strung,  Torn Redux. 

По време половин часовата пауза ще имате възможност да участвате в Бъркалка (mixer) и да се запознаете с други герои, които имат същата или подобна мета на вашата разпределени по групи. Ще можете да опитате и кетъринг с пастет от кестени и крема от билки. След паузата ще усвоите техниките за памет “Приказна история” и  креативност “Островърха шапка”. Ще можете да ги изпробвате върху нови две игри с 20 думи за памет и 60 секунди за креативност. 

Около 20:45 ще започне Представлението – различни герои от публиката ще се качат на сцената, за да споделят как се казват, коя мета им е Приоритета, да прочетат приказната си история и да споделят, колко са повишили показателите или отношението си. Някои от тях, на случаен принцип, ще получат подаръци под формата на курсове Метачетене. Ще разберете, кога са записванията за следващите онлайн и присъствени курсове, както и за пълната програма “Ускеф” и ще получите отговори на всичките си въпроси. 

Ще чуете, защо всяка Умотека се организира с благотворителна цел и кауза, която подкрепя народни читалища в техни нужди и инициативи. На 16 май, Умотека подкрепя НЧ Алеко Константинов 1897 (София) за създаване на Детски литературен клуб в Читалището чрез закупуване на книги и консумативи.

Точно преди Празненството ще се насладите на артистични изпълнения от Летися Обръчова (Константина Тафраджиева) под звуците на Ciara, Paint It, Black и на Въздушка Минезнамова (Адриана Колева) с We’ll Stay in Touch, Theodosii Spassov, Ivan Shopov, Avigeya и Dimitar Bodurov

По време на Празненството за вашето вдъхновение ще се грижат съзвездие от диджеи в лицата на Любалабански (Любомир Балабански, рокенрол), Rocky (Владилена Василева, хип хоп, афро, р’н’б в електронен и бас ремикс), Бодличе (Ивета Ленева, рокенрол), Шефифа (Анна Симова, рокенрол) и Фаса (Димитър Савов, тек хаус).

Ще можете да опитате специални метасандвичи в Златна пропорция между бургери с манатарки, пастет, крема и зеленчуци – изключително подходящи за поддържане на интензивна умствена дейност (гликимичен индекс 17), заедно с немски хранителни добавки за мозъка и очите и коктейли с тонизиращ чай от мате.

Най-хубавото е, че след 21:30 входът е свободен и можете да поканите приятели, които четат или обичат да се обграждат с начетени хора (или и двете), докато се наслаждават на съвременно изкуство и подкрепят създаването на Детски литературен клуб!

*Neil Gaiman: Why our future depends on libraries, reading and daydreaming, The Guardian

**Даниел Койл, “Златна книга на таланта: 52 съвета как да развием таланта в себе си и своите деца”, Софтпрес

***Тони Бюзан, Как да чета бързо и да постигам повече, Софтпрес

**** Проф. Д-р Георги Лозанов, “Сугестопедия – десугестивно обучение”, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“

 

КРАЙ! 

2. Възприемане

Поздравления, вече знаете своята скорост на четене! Сега е време и да разберете колко от текста сте успели да разберете. 

Във формуляра ще откриете въпросник с 15 въпроса по текста. След като отговорите ще може да проверите колко от отговорите ви са били правилни в самия формуляр или в края на тази страница. 

Разберете вашият резултат в проценти като разделите броят верни отговори на 15 и го умножите по 100.

Пример: 
12 верни отговора/ 15 въпроса х 100 = 80% възприемане

3. Отношение

След като приключите с въпросника върху текста, преминете нататък към секция Отношение към четенето. В него няма верни и грешни отговори.

След като отговорите, автоматично ще получите имейл с информация, колко от отговорите ви съвпадат с тези на най-запалените читатели в света.

Разберете вашия резултат в проценти като разделите броят верни отговори на 20 и го умножите по 100.

Пример: 
10 верни отговора / 20 въпроса х 100 = 50% правилно отношение към четенето

След изпращане на  формуляра за Скорост, Възприемане и Отношение, ще получите достъп до верните отговорите, за да ги проверите и въведете резултата си в следващия формуляр – за измерване на Памет и  Креативност. 

4. Памет

Измерването за памет е много лесно и интересно. Във видеото отдолу ще ви продиктувам 20 думи. Опитайте се да ги запомните и след края на видеото запишете на бял лист или на дигитална бележка всички, които си спомняте, като не се съобразявате с реда им на диктуване. 

След като запишете всички думички, които си спомняте, можете да пресметнете нивото на вашата памет в проценти като разделите броят запомнени думи на 20 и го умножите по 100.

Пример: 
15 запомнени думи/ 20 въпроса х 100 = 75% памет

5. Креативност

Тук ще бъдат нужни хронометър и бял лист / дигитална бележка. 

Играта е много проста, в рамките на 1 минутка е нужно да генерирате възможно най-много асоциации с предварително зададена дума. 

  1. Настройте хронометъра  на 1 минута.

2. Кликнете на зеленото поле отдолу за да видите думата.

3. Записвайте всички асоциации, които ви идват на ум с нея, докато времето не изтече.

Кликни, за да видиш думата

Броят на генерираните асоциации е вашият резултат.

Пример: 20 асоциации / минута

Поздравления!

Вие вече знаете нивото на вашите основни когнитивни показатели за продуктивност!

Нашата цел по време на Умотека е да повишим тези стойности средно с 40%.

Нямаме търпение да ви посрещнем и да разгърнем потенциала на вашия мозък заедно!

Към верните отговори от Възприемане

Към верните отговори от Изходно измерване