Научното скоростно четене: Как да четем 300% по-бързо за 20 минути

скоростно четене 8

Колко повече работа би могъл да свършиш ако можеше да прочиташ нещата за 1/3 или 1/5 от времето?

Тази публикация е обобщение на принципите, които преподавах на бакалаврите в Университета в Принстън през 1998 на семинар наречен „Проектът Пи Екс“. Информацията по-долу е написана преди години, така че са използвани помпозни думи в стил Бръшлянова лига, но резултатите са съществени. Всъщност, докато бях на самолет в Китай преди две седмици, помогнах на Гленн МакЕлХоус да увеличи своята скорост на четене с 34% за под 5 мин.

Никога не съм виждал методът да не работи. Ето как работи…

научно четене
Photo by Seven Shooter on Unsplash

Проектът Пи Екс

Проектът Пи Екс, единичен 3-часов когнитивен експеримент, който води до средно увеличение на скоростта на четене с 386%.

Изпробван е с хора, които говорят 5 различни езика, дори тези с дислексия бяха поставени под правилните условия  да четат технически материал със скорост от над 3000 думи на минута или около 10 страници за минута. Една страница за всеки 6 секунди. За сравнение, средната скорост на четене в САЩ е 200-300 думи( ½ до 1 страница за минута), като само 1% от населението чете със скорост над 400 думи в минута.

Ако разбереш тези няколко обикновени принципа на човешката визуална система, можеш да елиминираш неефективността и да увеличиш скоростта докато увеличаваш и възприятието.

За да имаш видими резултати, ще ти трябва: една книга от 200+ страници, която може да стои разтворена, химикалка и таймер( хронометър с аларма или кухненски таймер е перфектно). Трябва да завършиш упражненията за 20 минути в една сесия.

Първо, няколко дефиниции и разграничения в процеса на четене:

А) Резюме: Трябва да сведеш до минимум номерът и продължителността на фиксациите на ред, за да увеличиш скоростта.

Не е нужно да четеш в права линия реда, а по-скоро в поредица от  движения(скокове с поглед). Всяко от тези подскоци приключва с фиксации или временни моменти снимки на текста, върху който си фокусиран.( приблизително с размера четвърт на 8 инча от площта на четене)

Обикновено всяка фиксация ще продължава около ¼ до ½ секунди на нетрениран обект. За демонстрация, затвори едно около, постави върха на пръста си върху клепача и бавно сканирай права хоризонтална линия с другото си око – ще усетиш отчетлива разлика на различните движения и периоди на фиксация.

Обобщение: Трябва да елиминираш регресията и препрочитането, за да увеличиш скоростта.

Нетрениран човек се впуска в регресия( съзнателни препрочитане) и връщане назад( несъзнателно препрочитане, заради неправилна фиксация), в някои случай до 30% от времето.

  1. Обобщение: Трябва да използваш кондиционните тренировки, за да увеличиш хоризонталното периферно разстояние на зрението и броя думи, които окото ти улавя за всяка фиксация.

Нетренираните хора използват централен фокус, а не хоризонталното периферно зрението докато четат, издигайки се до 50% от тяхната фиксация( броят думи, които могат да бъдат засечени и прочетени с всяка фиксация).

научно четене

Протоколът

Сега ще 1) научиш техника, 2) научиш как да прилагаш техниките за скорост чрез кондициониране, 3) ще тестваш себе си чрез четене с разбиране.

Тези техники (за скорост и възприятие) се различават и адаптацията ти към следните ще зависи от това да се отнасяш с тях по отделно. Не се тревожи за възприятието ако се учиш да прилагаш моторните умения със скорост, например. Адаптивната последователност е следната: техника, техника със скорост, тестване за възприятие.

Като основно правило, ще трябва да практикуваш техниката със 3x скоростта на своята крайна цел за скорост на четене. По този начин, ако в момента четеш със скорост 300 думи в минута и целта ти е 900 думи в минута, ще трябва да практикуваш четене със скорост от 1800 думи в минута или 6 страници в минута (10 секунди на страница).

Ще покрием 2 основни техники в това въведение:

1) Тракъри и пейсъри( следене на скоростта, адресирайки А и B горе)

2) Разширяване на възприятието( към т. C)

Първо – определяне на базовата скорост

За да определим текущата скорост на четене, вземи своята книга( която трябва да може да стои права отворена върху маса), и брой колко думи има в 5 реда. Раздели думите на 5 и ще получиш средно колко думи има на един ред.

Пример: 62 думи/ 5 реда = 12.4, което закръгляш на 12 думи на ред

След това преброй колко реда има на 5 страници и раздели на 5, за да разбереш средно колко реда има на една страница.

Пример: 152 реда/5 страници = 30.8, което се закръгля на 31 реда на страница, умножено по 12 думи на ред = 372 думи на страница.

Маркирай реда, от който започваш и прочети с таймер за точно една минута- не чети по-бързо от обикновено, и чети с разбиране. След точно една минути, умножи броя на редовете по своя среден резултат от думи на ред, за да разбереш с колко думи четеш в минута.

Второ – тракъри и пейсъри

Регресията, подсъзнателното връщането назад и времето на фиксациите може да бъде сведено до минимум, използвайки тракър и пейсър. За да илюстрирам важността на един тракър – използва ли химикалка или пръст, докато броеше номера на думи на ред в горните си сметки?

Ако го направи, беше с идеята да преброиш редовете – използвайки визуална подкрепа, фиксация с точност и ефикасност. Никъде другаде не е толкова уместно от колкото при кондициониране за четене чрез елиминиране на подобни неефикасности.

За тази статия ще използваме химикалка. Дръж химикалката със своята доминантна ръка и подчертавай реда( със сложена капачка), фокусирайки очната фиксация на върха на химикалката. Това не само ще служи като тракър, но ще служи и като визуален водач за поддържане на еднаква скорост при четене и намаляване на продължителността на фиксацията. Може да държиш химикалката все едно пишеш, но е препоръчително да я държиш под ръката си, успоредно със страницата.

  1. Техника( 2 минути) :

Практикувай използване на химикалка като водач. Подчертавай всеки ред, фокусирайки се над върха на химикалката. НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗА ВЪЗПРИЯТИЕТО. Не се задържай за реда за повече от 1 секунда и увеличи скоростта със всяка следваща страница. Чети, но при никакви обстоятелства не трябва да се задържаш за повече от една секунда на ред.

научно четене

Скорост ~ 3 минути

Повтори техника, като не се задържаш на ред за повече от ½ секунда. Някои няма да разберат нищо, което е очаквано. Поддържай скоростта и техниката – така се кондиционираш със своите рефлекси за възприятие и това упражнение за скорост е предназначено да подпомогне адаптацията ти в твоята система.

Не намалявай скоростта. Половин секунда на ред за 3 минути. Фокусирай се над химикалката и се концентрирай на техниката за скорост. Фокусирай се на упражнението и не се размечтавай със странични мисли.

Ако се фокусираш в центъра на своя компютърен екран(фокус, свързан с фокусната зона на фовеята вътре в окото), все още ще можеш да възприемаш краищата на екрана. Тренирането на периферното зрение да вижда по-ефективно може да увеличи скоростта с над 300%. Нетренираните читатели използват до ½ от своето периферно поле като се движат от първа до последната дума на реда, прекарвайки 25-50% от времето, четейки поле без съдържание.

Трето – разширение на възприятието

За да илюстрирам, нека дадем хипотетичен пример с един ред: „ Едно време учениците се наслаждаваха да четат по четири часа на ден“. Ако имаше възможността да започнеш с думата „време“ и да завършиш с „четири“, щеше да елиминираш 6 до 11 думи, повече от удвоявайки своята скорост. Тази концепция е лесна за имплементиране и можеш да я комбинираш с тракинга и пейсинга.

  1. Техника ~ 1 минута:

Използвай химикал за визуален водач, за да четеш с постоянна скорост на ред на секунда. Започни с една дума, първата дума от всеки ред и последната дума от всеки ред.

НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗА ВЪЗПРИЯТИЕТО. Не чети един ред за повече от една секунда и увеличи скоростта със всяка следваща страница. Чети, но при никакви обстоятелства не чети един ред за повече от една секунда.

  • Техника ~ 1 минута:

Използвай химикалка за визуален водач, за да четеш с постоянна скорост една секунда на ред. Започни да четеш първите 2 думи и последните 2 думи от всеки ред.

  1. Скорост ~ 3 минути:

Започни с поне 3 думи в началото и края на всеки ред. Повтаряй техниката, като не задържаш погледа си на реда за повече от половин секунда.

Някой нищо няма да разберат, което е очаквано. Задръж скоростта и техниката – ти кондиционираш своите рефлекси за възприятие и това скоростно упражнение е направено, за да улеснява адаптацията в системата ти. Не намалявай скоростта. Половин секунда на ред за 3 минути. Фокусирай се над химикалката и се концентрирай върху техниката за скорост. Фокусирай се на упражнението и не се размечтавай.

Отбележи своя първи ред и прочети с таймер за 1 минута. Чети с най-висока скорост с разбира. Умножи броя на редове със предишната бройка думи на ред, за да разбереш с колко повече думи в минута четеш сега.

Четвърто – пресметни своята нова скорост на четене

Поздравления за завършването на беглия преглед на някои от техниките, които могат да увеличат когнитивния потенциал на човека(дефиниран като обработването и използване на информация).

Последни препоръки: Ако използваш техниките за учене, препоръчано е да не четеш 3 домашни за времето в което четеш 1, а да четеш едно и също домашно 3 пъти, за да увеличиш умението си за запаметяване на информация, която зависи от вида на теста.

Приятни тренировки, машинки на скоростно четене.

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »