Що е то “учебна невроза” и има ли я нашето дете?

учебна невроза при тийнейджърите

Забелязвате ли в детето си нежелание да учи по определени предмети? Или виждате, че изпитва фрустрация (объркване) към учебния процес като цяло? Ако отговорът е да – силно вероятно е то да е развило „учебна невроза“.

Близо 95% от четвъртокласниците и почти всички ученици от горен курс имат някакви симптоми свързани с дидактогения. Учебните неврози и травми се характеризират с психосоматични симптоми като казуси със съня, кожата или стомаха. Частично или пълно нежелание за учене се получава най-често, когато комуникационният процес свързан с него е с ниска психологическа хигиена. Обикновено причината за това е еднообразно и монотонно подаване на учебния материал, слаба оркестрация на периферните перцепции и неизползване на естествените емоционални стимули като класическо изкуство, естетика, песни, танци и рисуване. 

Ако комуникаторът системно активира психологическите бариери на ученика и на се съобразява с неврофизиологичните, емоционалните и/или рационалните потребности на децата, а ги кара без ясна цел и без спонтанност да учат неща, които нито са им интересни, нито са поднесени интересно, то в определен момент голяма част от децата развиват пълна резистетност. Това състияние на пълно детско нежелание за учене се нарича „дидактогения“ и се характеризира като нездравост предвид природно-вроденото желание у децата да учат нови неща и да откриват света. 

В зависимост от възрастта си, малкият човек има различни рационални, емоционални и етични потребности, които е нужно да се задоволят, за да му стане ясно, защо му е нужна математиката в живота. Важно е да му се обясни нагледно с примери, които са не само прости, а най-вече интересни за него. Все пак думата „образ-зова-ние“ идва от това да зовем образи заедно.

Как реагира родителя, когато детето не се справя по даден предмет?

Инстинктивно родителите мотивират детето да работи повече по слабите му предмети, Записват децата си на 300 вида уроци, ограничават ги от любимите им занимания, за да „наблягат на уроците“, но не непременно се сещат да ги научат как да учат. 

На база прочетеното досега, сигурно сами стигате до заключението, че това отблъска детето още повече от дадения предмет. Така всичко, което учат, отива на вятъра.

Голям процент от децата развиват не само очевидните симптоми на учебна невроза, присъщи за психологически нехигиеничен процес на умствен труд. Достига се и до психосоматични симптоми свързани със съня, обриви, болки в стомаха, гадене – преди и по време на контролни. 

Родителите не са напълно запознати с темата за психологическата хигиена на умствения труд и на винаги забелязват, че всъщност, натискайки децата си, правят така, че за тях не просто детството минава по-неприятно, а и са по-изтормозени психически. Много хора подценяват проблемите на психиката, но все по-често виждаме примери как нездравости, свързани с човешкия организъм са директно свързани със средата и стреса.

Как да освободим децата от учебни неврози?

Ако детето е изградило бариера към даден предмет може да му е нужно време, за да започне да работи по него с желание и дори да твори. Общо взето, колкото време е оказван твърд натиск, поне толкова време, а понякога и двойно търпение и пространство е нужно да се даде. Детето може и да не иска да види математика цял живот, ако родителят или учителят подхождат по неоптимален начин и редовно активират рационалната, емоционалната или етичната антисугестивна бариера. Все пак това са психическите защити на организма, които ни предпазват от въздействие така, както кожата ни пази от бактерии, а имунната система от вируси.

Когато едно дете е в състояние на фрустрация към даден предмет, то няма разкрит капацитет да възприеме дадена информация, камо ли да я свърже по креативен начин с предишните си знания в областта. Методите, с които можем да го освободим е като му помогнем да си изгради собствен подход за навлизане и задържане състояние на концентративна релаксация и го вдъхновим да си създаде приятелско, игриво и изследователско отношение към учебния процес. 

Известният в цял свят български лекар, учен и педагог д-р Георги Лозанов е автор на по-висш (superior) метод за учене, признат от ЮНЕСКО – Сугестопедията. 

Сугестопедията работи като разкрива резервните капацитети на мозъка за хармонично развитие, хипермнезия (повишено запаметяване) и хиперкреативност чрез поддържане състояние на релаксивна концентрация. Като педагогическа форма на изкуство, ангажира периферните възприятия чрез класически музикални произведения, картини, песни, танци и „учене без учене“ чрез разнообразни игри. 

Димитър Караманчев (ученик на д-р Георги Лозанов) развива системата Meta Reading. Чрез метода на Сугестопедия в над 200 курса е обучил над 2000 души как да четат, помнят и използват мозъка си средно между 3 и 5 пъти по-продуктивно, по-приятно и включително да преодоляват учебните травми чрез десугестия – освобождаване от внушение. 

Да се прочетат и разберат 100 страници за 1  час по приятен начин или да се запомнят 100 думи за 30 минути на игра изглежда невъзможно, но с помощта на подбрани техники за ускорено учене можем да преобразуваме процеса на учене и да го превърнем в приятно и полезно преживяване.

За да преодолеем учебна травма, не е добре да се фокусираме върху нея. Значително по-добре е вниманието да се насочи към нещо приятно – например класическа музика на фон редувана с паузи за танци, спорт или рисуване на най-важното от материала. Самият мозък релаксира от класическата музика, движението или рисуването и тогава проблемът остава на втори план.

Когато имаме проблем с английския например, може да пеем любима песен на английски и така всъщност учим езика, без да го учим. Допълнително, пеенето активира мозъка по изключителен начин и освен, че представлява звуков масаж на вътрешните органи и повишава значително когнитивните способности в следващия около половин час. 

Истината е, че единственият начин да преодолеем трите антисугестивни бариери на детето е… като се съобразяваме с тях. Единственият устойчив начин да отключим резервния капацитет на мозъка си, така че да запомняме много повече и да постигаме по-високи резултати, е да се чувстваме добре, докато учим и дори да се наситим с вдъхновяващо емоционални стимули, все едно наистина практикуваме най-любимо занимание.

Автори: 
Александра Колева,
Димитър Караманчев

Използвани източници: 
„Сугестопедия – десугестивно обучение“, Д-р Георги Лозанов, УИ „Св. Климент Охридски“
„Атомни навици: минимална промяна, забележителни резултати“, Джеймс Клиър, Хермес

Първата стъпка към превенция или преодоляване на учебна невроза в едно дете е запознаването на родителите с проблема. Затова ви каним на 30-минутна безплатна консултация, в която ще поговорим за вас, вашето дете и неговите навици и нелесности в ученето.

Запазете час за безплатна 30 мин. консултация през формата отдолу:

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »