Защо Илън Мъск преди е чел по 10 часа на ден?

Elon Musk 1

Доказано е, че четенето подобрява самочувствието, вземането на решения, емпатията и дори предотвратява депресия и помага срещу стреса.

„Книгите, и след това родителите ми“

Каква роля играят книгите и четенето за Илън в детството?

Това са официалните думи за това кой е отгледал и възпитал Илън Мъск според самия него като успешен иноватор и милиардер. През 2017 в интервю за корицата на Rolling Stone, директорът на Тесла и Space X разкрива, че е „отгледан от книгите“.

“Не съм имал детегледачка или нещо подобно.“ си спомня той. „Просто имах домакиня, която беше там, за ме пази от това да счупя нещо.“

Дори е загатвано, че той е прочел цялата Енциклопедия Британика, когато е бил на 9 и е чел научнопопулярни романи по повече от 10 часа дневно.

Но защо е чел толкова много? За Илън, някои от тези книги са го вдъхновили за кариерата му и идеалния свят:

„Уроците, които научих от работата на Айзък Азимов, писател на научнопопулярна литература, е че трябва да опиташ да предприемеш поредица от действия, които вероятно биха подобрили цивилизацията и да сведат до минимум вероятността от тъмни времена, а ако има такива, да са за по-кратко.“

Четенето на толкова много книги определено допринася за интровертния му начин на мислене според брат му Еръл.

Илън винаги е бил интровертно мислещ. За разлика от много хора, които биха отишли на голямо парти, за да си прекарат чудесно и да пият и да си говорят за всякакви неща като ръгби и спорт, ще намериш Илън в библиотеката да чете книги.“

Какво са ползите от четенето?

Да си признаем, не всички от нас имат времето или енергията да четат книги с часове без да спират. Но трябва да отбележим, че много топ бизнес предприемачи и лидери намират време да четат ежедневно – проучване на 1200 заможни хора сочи, че всички четат или са чели редовно преди.

Четенето помага за вдъхновението и много успешни хора избират да четат биографии и автобиографии, за да получат насоки за следващата стъпка в своя бизнес.

Най-вече прекарването на време за четене на книги може много да ти допринесе за здравето – четенето е доказано да увеличава самочувствието, вземането на решения, емпатията и дори да предотврати депресия и да помогне срещу стреса.

Ако искаш да последваш стъпките на успешни бизнесмени като Уорън Бъфет – които четат по 6 часа на ден – грабвай книжка за поне час дневно. Или ако можеш да си го позволиш – по 10.

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »