Илън Мъск дължи успеха си на ускореният процес на учене, използван от Томас Едисон и Никола Тесла.

принципи на мислене

На 46-годишна възраст, той е изградил 3 многомилярдни компании и това е неговата тайна.

  • Лесно е да свържем бързият успех на Илън Мъск с неговата способност да решава нерешими проблеми, гениалната му креативност и невероятна етика на работното място.
  • Но по време на лични интервюта с попечителят на TED Крис Андерсон, Мъск  дава за причина за неговата гениална кративност и успех един метод за обосноваване наречен първи принципи
  • Първите принципи на мислене работи по следния начин: Първо, идентифицираш и дефинираш своите предположения; тогава разделяш проблема на неговите фундаментални принципи; накрая, създаваш нови решения от нищото

Илън Мъск създава иновации и построява 3 революционни многомилярдни компании в различни сфери – Paypal( финансови услуги), Тесла( автомобили), и SpaceX(космически ракети).

принципи на мислене 5

На пръв поглед е лесно да свържеш успеха му с неговата способност да решава нерешими проблеми, гениалната му креативност и невероятната му етика на работното място.

Мъск само казва, че е работил по 100 часа на седмица за повече от 15 години и наскоро е намалил на 85 часа седмично. Има слухове, че той даже не си взема обедни почивки, прави по няколко дейности между храненията, срещите и отговаря на имейли в същото време.

Няма спор, че работната етика игра важна роля в отключването на вътрешния креативен гении и превръщането в един от най-добрите в това, което правиш – но има още към това – има много екстремно работещи хора, които продължават да правят малък прогрес в живота си и умират, преди да споделят своите най-добри постижения със света. Тогава, какво е това липсващо парче за иновативната креативност и бързият успех?

Точно както Илън, едни от най-брилянтните умове на всички времена – Аристотел, Евклид, Томас Едисън, Файнман и Никола Тесла – използват липсващото парче за ускорено учене, решаването на трудни проблеми и създаването на отлична работа по време на своя жизнен път.

Това липсващо парче не е особено свързано с това колко усърдно работят те. Има общо с начина, по който те мислят.

принципи на мислене 9

Първи принципи на мислене

По време на лични интервюта с попечителят на TED Крис Андерсон, Мъск  дава за причина за неговата гениална креативност и успех един метод за обосноваване наречен първи принципи

„Добре де, мисля че има добра рамка за мислене. Това е физиката. Знаеш, от типа на първи принципи на мислене. В общи линии, мисля че има – с това имам предвид, че трябва да разделиш нещата до техните фундаментални истини и да ги обосновеш от там, за разлика от обосноваването чрез аналогия. През по-голямата част от нашия живот, ние минаваме през обосноваването чрез аналогия, което значи копирането на това какво правят другите хора с леки изменения.

Първите принципи на мислене е практиката на активното задаване на въпроси за всяко предположение, което смяташ че знаеш за даден проблем или сценарии и след това създаването на нови знания и решения от нищото. Почти като новородено бебе.

От друга страна, обосноваването чрез аналогия е строенето на знания и решаването на проблеми с предишни предположения, вярвания и „най-добри практики“, които са одобрени от повечето хора.

Първите принципи на мислене ще ти помогне да развиеш уникална гледна точка за света и да иновираш, да решаваш трудни проблеми по начини, по които другите дори не могат да си представят.

Ето как можеш бързо да използваш това в 3 лесни стъпки, които са препоръчани от самия Мъск.

Стъпка 1: Идентифицирай и дефинирай своите вярвания

„Ако имах един час да реша даден проблем, бих прекарал 55 минути мислейки за проблема и 5 минути обмисляйки решението“  – Алберт Айнщайн

Ето някой примери от ежедневния живот в бизнеса и здравето.

„ Растежа на бизнеса ми ще струва много пари“

„Трябва да страдам и да гладувам, за да бъда успешен артист“

„Не мога да открия достатъчно време, за да тренирам и да достигна своите цели за отслабване“

Когато си изправен срещу подобни проблеми и предизвикателства, просто напиши своите предположения за тях. (Можеш да спреш тук и да ги напишеш долу сега.)

принципи на мислене 12

Стъпка 2: Раздели проблема на неговите фундаментални принципи.

„Важно е да гледаш на знанието като вид семантично дърво. Подсигури това да разбереш фундаменталните принципи, например дънера и големите клони, преди да достигнеш до листата/детайлите или те няма да има за какво да се задържат.“ – Илън Мъск

Тези фундаментални принципи са основните истини и елементи за всичко

Най-добрия начин да достигнеш до тези истини е да задаваш силни въпроси, които могат да достигнат до тези скрити съкровища.

Ето един бърз пример от Мъск по време на интервю с Кевин Роуз относно това как работи:

Някой може да каже „Батериите могат да бъдат наистина скъпи и това е начина по който винаги ще бъде. Исторически, цената е 600$ на киловат час. Това няма да се подобри особено в бъдеще.“

С първите принципи на мислене можеш да попиташ „Какви са материалните съставни части на батериите? Каква е стойността на съставните части на фондовата борса? Има кобалт, алуминий, никел, въглерод, малко полимери за разделяне и уплътнение. Раздели това на материалните основи и попитай: „Ако купим това от Обмена на метали в Лондон, колко би струвала всяка от тези части?“

Би струвало около 80$ на киловат час. Значи очевидно просто трябва да помислиш за по-умни начини да направиш тези материали и да ги комбинираш във формата на батерийна клетка, за да можеш да имаш батерии, които са значително, значително по-евтини от колкото може човек да предположи.

Това е типично при използването на първите принципи на мислене в действие.

Вместо да следваш социално приетите вярвания, че пакетите с батерии са скъпи, Илън предизвиква тези вярвания като задава ефективни въпроси и открива основните елементи и от тях намира иновативни решения от нищото.

принципи на мислене 15

Стъпка 3: Създай решения от нищото.

„The person who says he knows what he thinks „Човекът, който знаеш какво мисли, но не може да го изрази, обикновено не знае какво мисли.“ – Мортимър Адлър

Веднъж, когато си идентифицирал и разкостил проблемите или предположенията в техните най-общи истини, можеш да започнеш да създаваш нови проницателни решения от нищото.

Ето три прости примера за това как работи (стъпки от едно до 3)

Предположение: „Растежът на бизнеса ми ще струва прекалено много пари“

Първи принципи на мислене:

Какво ти трябва, за да изградиш печеливш бизнес? Трябва да продавам продукти или услуги до повече клиенти.

Задължително ли трябва да струва много пари да продаваш на нови клиенти? Не е задължително, но може би ми трябва достъп до тези нови клиенти без много разходи.

Кой има този достъп и как можеш да създадеш сделка, в която и двете страни печелят? Предполагам мога да създам партньори с други бизнеси, които обслужват същите клиенти и ще делим печалба 50/50.

Предположение: „Не мога да намеря достатъчно време да тренирам и да достигна целта ми за отслабване“

Първи принципи на мислене:

Какво ти трябва, за да достигнеш своята цел за отслабване? Трябва да тренирам повече, най-добре 5 пъти в седмицата за около час всеки път.

Би ли могъл да отслабнеш, ако тренираше по-рядко? Ако да, как? Възможно е, ако пробвам 15 минутни тренировка, три дни в седмицата. Тези са бързо, високо-интензивни тренировки на цялото тяло, които ще ускорят отслабването и премахването на мазнини за по-малко време.

Предположение : „Трябва да страдам и да гладувам, за да стана успешен артист.“

Първи принципи на мислене:

Какво всъщност ти трябва, за да създадеш отлично произведение на изкуството и да направиш добър доход като артист? Ще ми трябва добра аудитория, която ще оценява и купува работата ми.

Какво ти трябва, за да достигнеш до по-голяма аудитория? Може би ще ми трябва маркетинг, но не обичам да се самопромотирам, затова по-скоро не бих правил това.

Добре, има ли някакъв начин да промотираш работата си без да не харесваш процеса? Да, ако фокусът върху продаването на произведенията ми има смисъл и значимо при обслужване на аудиторията, тогава бих могъл да правя повече пари, за да правя повече изкуство и да служа на повече хора.

Мисли различно

Обикновено, когато сме изправени срещу комплексни проблеми, нашият традиционен начин на мислене е като на всички останали. Чрез първите принципи на мислене можеш да се откъснеш от този начин на мислене на стадото, да мислиш различно, да иновираш и да създаваш съвсем нови решения на познатите проблеми.

Като идентифицираш своите предположение, разделяш ги на техните основи, създаваш решения от нищото, можеш да откриеш невероятни решения на сложни проблеми и да допринесеш по уникален начин

Тази статия първо е публикуване в Business Insider.

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »