Физическата активност – физически и психологически ползи

физически ползи

Кога за последно тичахте в парка, тренирахте във фитнеса, бяхте на разходка в планината или просто направихте няколко упражнения вкъщи ? Днес сутринта, ще отговорят някои от вас, други ще си кажат във фитнеса е скучно, трети пък току-що са слезли от поредния преход в планината. От които и да сте, вероятно сте чували да повтарят, че движението е здраве, помага ни да сме в добра форма, да изглеждаме и да се чувстваме добре. Затова е важно да знаем какво ни носи физическото натоварване в здравословен, психически и емоционален аспект. А може и да се вдъхновим да потренираме за предстоящия маратон или нак-после да използваме картата за безплатно спортуване, която имаме от месеци.

Като деца движението е било неизменна част от живота ни. Каране на колело, гоненица, народна топка. Молели сме родителите си да останем навън „само още малко“. Но времето минава, училище, университети, работа, задачите ни въвличат във вихрушката си. Някой път едва намираме време да хапнем или да се видим с приятелите, на които все обещаваме, пък какво остава да отидем да потренираме нещо. 

И нека уточним, че под физическа активност, не става дума непременно за вдигане на тежести във фитнеса или мега забивки на баскетбол. Навсякъде във всекидневието ни можем да вкараме малко повече движение от обикновено:

градският транспорт – някои от вас ще се сетят за колоните автомобили между орлов и Графа или безконечното чакане на бул. България, докато вече сме изслушали целия топ 100 на БГ радио. Спокойно можем да повървим няколко спирки пеша, вместо да седим в задръстването и весело да помахаме на хората в претъпкания автобус, докато го подминаваме. 

Асансьорът – простичък съвет към всички – използвайте стълбите, те са чудесно упражнение за издръжливост и дишане, както и поддържат мускулите на краката в добра форма. Оставете асансьора за специални случаи, като качване на пералня, печката или друг извънгабаритен товар. Пък и стълбите няма как да се развалят и да заседнете на тях.

Все пак нека погледнем върху какво влияе движението и физическото натоварване: 

 регулиране на теглото – може би един от най-силните стимули, които имаме, за да спортуваме. Дали с ежедневни изтощителни тренировки, или с лека приятна разходка, движението помага да поддържаме теглото си в здравословни граници. 

контролира нивата на холестерол – чували сме за вечната борба между лошия и добрия холестерол. Физическата активност често увеличава нивата на „добрия“ холестерол, което също води до намаляване на теглото, помага при диабет и високо кръвно налягане. 

подобрява циркулацията на кръвта – доброто кръвообръщение помага за правилната работа на всички органи в тялото, за преноса на кислород навсякъде и помага за доброто състояние на кожата. Сигурно знаете за вечният проблем със студени ръце и крака и как някой служи за „печка“ вкъщи и топли хората : ) С редовни упражнения и движение, ще се избегне ситуацията и няма да се чувстваме като парно на повикване. 

Дори и малко на брой, тези няколко неща са напълно достатъчни, за да поддържаме тялото и организма си в добро състояние. Чрез тях можем да се справим с редица здравословни проблеми или да предотвратим появата им.

Освен за физическото ни състояние и външен вид, редовното движение има и много благоприятен психически ефект.

подобрява настроението – само 15 минути упражнения или кратка разходка в парка са достатъчни, за да се почувстваме по-свежи, заредени и отпочинали.

бори се със стреса – пряко свързано с подобряването на настроението. Излагането на чист въздух или изпускането на парата със спорт ни помага да забравим и да се отърсим от проблемите.

подобрява съня –  много изследвания са провеждани по темата и е доказано, че активния начин на живот много помага за качествения сън. С движение си осигуряваме по-бързо заспиване и сънят е по-дълбок, а ние се чувстваме отпочинали. 

Наред със всичко изброено до тук, има и още една страна, която си заслужава да се разгледа. Това е социалната. Ако се комуникативен човек, спортът е един прекрасен начин да срещнете хора и да намерите приятели. От друга страна, ако по цял ден общувате и работите с хора, отново спортът може да е вашият начин да избягате за малко от цялата лудница, правейки нещо сами и на спокойствие. 

След всичко казано, сме ви приготвили няколко предложения за активности,

които всеки може да прави, според предпочитанията и възможностите си. 

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »