Готови ли сме да се променим?

adria-tormo-YEWvMidcKkg-unsplash

Замисляли ли сте се за промените в живота си? Те са това, което ни движи в по-добра насока. Те са това, което ни развива. Твърде голяма част от нас изпитват страх от непознатото, от онова, което ни очаква скрито зад ъгъла. То ни плаши и възпира нашето развитие. Повярвайте, страхът не води до нищо хубаво. Той стои зад посредствеността и застоя. Инициирайте промяната, бъдете част от нея. Ежедневно си припомняйте, че нито едно велико събитие на този свят не се е случило без промяна, нито един велик човек не е станал такъв без да е нанесъл голям удар върху познатото, върху статуквото. В статията ще изложа най-честите причини, поради които не се променяме и съответно какво бихме могли да направим за да променим това.

Винаги казват, че времето променя нещата, но всъщност вие сами трябва да ги промените.

~ Анди Уорхол

Твърде често не позволяваме на промените да ни се случат. Дори не се замисляме за инициирането на такива. Грешка, която спира развитието ни, която ни закотвя на едно място. Придобиваме навици. Да станем сутрин, механично да измием зъбите и лицето си, да се облечем за работа и да се впуснем в поредния ден като част от „стадото“. Като част от мнозинството, недоволно от това, което прави, неудовлетворено от скучната си работа, която не носи удоволствие, а само тревоги и стрес. Но ние сме свикнали, за нас „това е живота“. В нашите глави това е нещо нормално и представата ни за ежедневието на останалите е такава – те също като нас робуват на собствените си навици. Губим се в статуквото. Губим своята идентичност и своя потенциал. Не сме готови да вдигнем котвата и да отплаваме към нови хоризонти.

ПРОМЯНАТА

За да бъдеш незаменим, е необходимо непрекъснато да се променяш. 

~ Коко Шанел

Животът ви състои ли се от сивота и навици повтарящи се до безкрайност? Готови ли сти за нещо ново? Замисляли ли сте се за промените в живота? Те са това, което ни движи в по-добра насока. Те са това, което ни развива. Твърде голяма част от нас изпитват страх от непознатото, от онова, което ни очаква скрито зад ъгъла. То ни плаши и възпира нашето развитие. Повярвайте, страхът не води до нищо хубаво. Той стои зад посредствеността и застоя. Инициирайте промяната, бъдете част от нея. Ежедневно си припомняйте, че нито едно велико събитие на този свят не се е случило без промяна, нито един велик човек не е станал такъв без да е нанесъл голям удар върху познатото, върху статуквото. Готов ли си да направиш първите стъпки, за да станеш и ти такъв? В статията ще изложа най-честите причини, поради които не се променяме и съответно какво бихме могли да направим за да променим това.

Сигурни ли сте, че имате истинско желание да се промените?

За хората е по-лесно да заплачат, отколкото да се променят. 

~  Джеймс Болдуин

Понякога мислите, че искате промяната. Но дали тя наистина е ваше собствено желание или не? Дали не е просто желанието на вашите родители, близки, приятели или на вашия шеф? Ако мотивацията за промяна не идва от вас самите и не можете да я намерите дори дълбоко вътре в себе си, тя би била много трудно постижима. Да, може би ще успеете да направите първите стъпки към промяна, но нямате ли вътре в себе си нещо, което да ви подтиква към нея, бавно и полека процесът ще бъде прекратен. Представете си го като да избягате маратон. Може би за повечето от вас това звучи като нещо невъзможно. Но с много тренировки и страхотна мотивация – повярвайте, напълно възможно е. Да, първите пет до десет километра ще бъдат лесни, може би дори ще минат неусетно, до двадесетия ще започнете да усещате истински голямо натоварване, ще бъде трудно. На двадесет и осмия организмът ви ще крещи „СПРИ!“, няма да усещате краката си, ще чувате утежненото си дишане, всичко във вас ще ви моли да прекратите усилията. Тогава идва моментът, в който вътрешната мотивация изиграва най-голяма роля. Тя е това, което ви кара да продължавате. Ще си кажете, че поне до тридесетия няма чак толкова много и можете да го направите. И ще го направите. След него вече няма да усещате нито една част от тялото си, ще се чувствате все едно нямате контрол. Докато всъщност имате целия контрол. Зависи само и единствено от вас. Вече си представяте как пресичате финалната линия, нали така? Чувството е величествено. Това е финалът, това е моментът в който усилията ви се увенчават с успех. Чувате ли ръкоплясканията? Когато направите последните стъпки от промяната, надали ще получите ръкопляскания, но ще се чувствате така. А ако промяната във вас иска някой друг, просто седнете, помислете и намерете дори само една причина, поради която вие също желаете тя да се случи и оставете това да ви води!

Страх ви е от непознатото? Готови ли сте да сринете всичко и да започнете нов строеж?

“Any change, even a change for the better, is always accompanied by drawbacks and discomforts.”

~ Arnold Bennett

Да, промяната изисква кураж. Много кураж. Гледайки реално над нещата, да предприемете стъпка към непознатото си е страшно. Въпросът е дали си заслужава да продължите да извършвате познатите действия, да ходите на същата неносеща удоволствие работа, да бъдете във връзка, която вече не ви прави щастливи и т.н. Отговорът на този въпрос винаги ще бъде не, при това категорично. Тук обаче идва моментът, в който за да се случат нещата така, както си ги представяте и ги искате, трябва да се гмурнете в онези дълбини на непознатото. Сещате ли се за онзи урок по история, в който ни бе разказано за Христофор Колумб? Той най-вероятно не е искал да повярва, че Апенинският полуостров е края на света. Бил е прав и го е доказал! Как? Тръгнал е смело напред, бягайки от всичко познато, за да намери онова, което никой не е вярвал, че съществува. Най-вероятно няма да откриете нов континент, но величието не винаги се състои в това да изринете всички разбирания на човечеството из основи. За вас велико може да бъде да започнете да спортувате, да се храните правилно, да изглеждате добре. Или пък да намерите ново хоби, нова причина да се чувствате щастливи и пълноценни. Със сигурност се сетихте за поне едно нещо, което искате да промените, нали? Тик-так.

Птиченцето не каца просто така на рамото ни, ние слагаме трохите.

Всеки един от нас е бил подложен на изпитанието наречено промяна. Наричам го изпитание, тъй като у повечето хора представата за промяна се състои от идеята за нещо неочаквано или нещо, което не зависи от тях, или поне не изцяло. Например загубата на близък, преместването в друг град с цел работа или обучение. Но не всяка промяна е плод на подобно събитие, неизбежно съпътстващо ни в живота. Тя може да бъде инициирана изцяло от нас и дори да няма реална нужда от нея, ние да сметнем за добре да я направим. Не всеки обаче е готов да се променя или да приема промените на другите около себе си. Това е и причината поради, която хората се отчуждяват, контактите им намаляват. Замислете се например с колко свои приятели от училище, от гимназията, от тези с които сте тренирали любимия спорт сега дори не общувате. Точно така. Те изобщо не са малко. До това води промяната. А сега се замислете струва ли си да се лишите от новия опит, от поредното приключение, от новото хоби, което ви доставя удоволствие, за да запазите един човек в своя живот? Не, нали? Приемете промяната като победа. Ако някой не пляска на победата ви, заслужава ли си той да бъде част от нея?

Стъпките в процеса промяна – Нужна ли ни е? Искаме ли я достатъчно?

Намиране на вътрешна мотивация. Промяна. Поддръжка.

Промяната не е просто моментно действие. Тя е цялостен процес и е изключително важно да следвате стъпките, които го съпътстват. Пропускайки дори една от тях е възможно да загубите от най-ценния ресурс, с който всеки един от нас разполага, а именно времето. Първо, помислете добре дали тази промяна ви е нужна. Ако стигнете до този извод отделете си известно време да помислите дали някой не е подтикнал във вас чувството, че трябва да се промените или то идва от самите вас. Това ще ви разкрие дали искате достатъчно това, което сте на път да направите. Трето и може би най-нелесно, дори и вие да искате силно промяната, трябва да намерите нещо, вътре във вас, което да поддържа процеса за в бъдеще. Личният ми опит през годините ме е довел до извода, че дори и да мислите, че първоначалната мотивация е достатъчна, повярвайте – не е. Това обаче по никакъв повод не би трябвало да ви спира. Първоначалната мотивация е повече емоционална, а вземайки решения за бъдещето, никога не е добре да се доверяваме на моментните си състояния. Трябва да отделите малко  време, да помислите, да се разровите по-дълбоко и да намерите онази рационална причина, поради която искате да направите промяна. А тя със сигурност е там, просто я изкарайте на повърхността. След това? Ето го и моментът на истината – тръгвате на пътешествие, заживявате с любимия човек, напускате настоящата работа, сменяте квартирата, започвате да излизате сутрин да тичате. Каквато и да е промяната – ето, случва се. И тук е моментът да влезе рационалното, да наложите волята си и да продължите – семица, две, месец. Преди да се усетите, промяната ще бъде новият ви навик, новото ви ежедневие.

Всяка стъпка е важна. Всяка една води към следващата. Не прескачайте никоя. Не бързайте, запомнете, че това е процес, а не моментно действие. Както е казал Арнолд Бенет: „Всяка промяна, дори и тази към по-добро, винаги е придружена от затруднения и неудобства.“ Запомнете това и си дайте време, бъдете инициаторите на промените в живота си, не потърпевши. Така удовлетворението ще бъде огромно и със сигурност ще се чувствате много по-добре в дългосрочен план. Не оставяйте живота ви да мине просто така – вземете контрола и сами решавайте какво ви се случва.

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »