Увеличи скоростта и възприятието си при четене

amanda-dalbjorn-UbJMy92p8wk-unsplash

Почти всички студенти са имали преживявания като следното: Лектор ти дава да прочетеш 800 страници и друг такъв ти дава 900 страници за домашно, и двата до следващата лекция. Освен 1700-те страници за домашно, и двамата професори искат и друго домашно като подчертаване на част от материала в тези 1700 страници. Сега си заринат с работа и няма начин да свършиш цялото домашно до крайния срок.

Едно от най-ценните умения, които завършил студент може да научи е как да чете ефективно и бързо. Много завършващи студенти се чудят как могат да си подобрят скоростта на четене без да изпускат важна информация. Това е защото някои студенти вярват в мита, че скоростното четене със сигурност би намалило възприемането на прочетения материал, който са прочели, но всъщност истината е противоположна.

скоростно четене

Средният читател чете със средна скорост от около 250думи в минута, въпреки че същият често смята, че чете със скорост от 500 думи в минута. Разликата между скоростта на четене и мислене води до разсейващи мисли. Това кара читателите да се връщат и да препрочитат текста, което намалява ефективното възприятие и способност за повтаряне на информацията.

Ученето на това как да четеш бързо ускорява възприятието, защото мозъкът трябва да се концентрира и да работи по-усърдно, за да разбере какво очите виждат. Долу следват някой стратегии за запаметяване, които помагат за увеличаване на скоростта на четене:

Разбери как е организиран текстът преди да започнеш да го четеш

Разгледай съдържанието, кориците, резюмета, въведения, заключения, заглавия и подзаглавия преди да започнеш да четеш, за да може мозъкът ти да очаква информацията, която следва да бъде възприета( вместо да караш мозъка си да обработва цялата информация на момента). Разбери къде се намира важната информация – обикновено са началните изречения в началото и края на всяка глава и параграф – прегледай ги преди да започнеш да четеш. Отдели време да дефинираш думите, които са нови за теб.

скоростно четене

Идентифицирай своя вътрешен глас докато четеш

Събвокализацията или вътрешният глас, служи за произнасяне на думи и се използва за подсъзнателните снимки, които се появяват от въображението ни по време на визуализиране докато четем или слушаме. Вътрешният диалог често се свързва с вътрешния монолог. Събвокализацията и вътрешния диалог може понякога да ни помогне да разберем трудни пасажи от текст, но може да ни забави, когато желаем да четем и възприемаме бързо. За да заглушим вътрешния диалог може да практикуваме броене на глас докато четем.

Веднъж усвоявайки това умение, може да позволиш на своя вътрешен глас пълна свобода като използваш всичките си сетива, за да си представиш какво четеш. След като идентифицираш своя вътрешен глас като му позволиш пълно царуване докато четеш, ще ти бъде по-лесно да го заглушиш и да припознаеш думите като концепции без да разчиташ на визуализацията, за да разбереш концепцията. Практикувай четене с или без събвокализации и вътрешен диалог и рано или късно ще можеш да го заглушиш, когато пожелаеш.

Променяй фиксацията при движението на очите си докато четеш.

Повечето хора четат като фокусират очите си от лявата страна на страницата и фокусират очите си на всяка дума от най-лявата до най-дясната част на страницата по време на четене. Някои читатели може да си мърдат очите леко пред или зад текста, който четат в дадения момент, за да разберат какво вече са прочели или за да разберат какво следва да прочетат.

Този подход не само намалява скоростта, но и намалява възприятието, защото по-този начин ангажираш само едното полукълбо от мозъка си. За да увеличиш своята скорост на четене и възприятие и да активираш и двете полукълба на мозъка си, трябва да фокусираш очите си в средата на реда от текста и да използваш периферното си зрение, за да обхванеш думите в началото и в края на всеки ред.

Само променяй фокуса на очите си в началото и в края на реда от текста ако думите не съвпадат с очакванията ти за смисъла на това, което четеш в средата на реда. Ако това ти се струва трудно в началото, може да използваш водач –  пръст, показалка, молив с цел да си задържиш фокуса по-дълго и да четеш по-бързо. Вместо да движиш показалката от ляво надясно като чистачка, пробвай да я придвижваш отгоре надолу в средата на текста.

Практикувай скоростно четене

Как някой се учи да чете скоростно? Като с всяко ново умение, практиката е нужна за премахването на старите навици. За повечето студенти и ученици, скоростното четене е нова техника, която изглежда малко странна в началото. Отделяй по малко време всеки ден, за да практикуваш бързо четене, дори да е с вестника ти сутрин докато пиеш сутрешното си кафе. Определи колко думи има в определена секция от текст и виж колко от тези думи можеш да прочетеш за определен брой минути. Практикувай четенето в тази секция докато не намалиш времето, което ти отнема да я прочетеш. Дори можеш да използваш метроном, който би ти помогнал да четеш с равномерна скорост.

Източник: „https://www.phdstudent.com/surviving-grad-school/keys-to-graduate-success/increase-your-reading-speed-and-comprehension/“

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »