Как един тийнейджър се подготви за изпит за 30 дни

4

Здравейте, казвам се Димитър Караманчев и съм автор на метода за ускорено учене Meta Reading, който се уповава на системата Сугестопедия и техники за концентрация, памет, креативност и скоростно четене.

Преди време бях поканен да помогна на седмокласник, който се подготвяше да кандидатства в Американския колеж и срещаше предизвикателства в пробните тестове и по-конкретно в задачите за скоростното четене с разбиране. Откликнах на тази покана, защото винаги съм знаел, че Meta Reading е приоритетно създаден за тийнейджъри.

От 3 години съм доброволец в Лавинната асоциация и докато се возехме на седалковия лифт се запознах с майката, която интервюирах, докато се качвахме нагоре. Събрах информация и повече подробности относно предизвикателствата на детето и от своя страна отговорих на някои въпроси. Казах, че следващата стъпка е да се запозная с него по подобен спонтанен начин и след това, само, ако иска – да го интервюирам, за да разберем и двамата, дали мога да съм му полезен.

Запознанството ни с Марти стана по най-добрия начин – в горите със ските, което допълнително подсили фактора престиж и постави прекрасна основа за продължаващата ни приятелска комуникация. Изборът ми на екипировка допълнително повлия, тък като карам ските на любимия му скиор свободен стил. 

Проведохме интервю онлайн за около половин час, в което му зададох 21 въпроса. Основният и първи бе, каква е личната му “мета” (цел). Както повечето деца, каза, че е да влезе в хубаво училище. След 3-5 въпроса, обаче стигнахме до това, че иска да е в хубава среда и да се занимава със сърф. Разбрахме се да измери входящите си резултати онлайн и да ми пише, когато е готов, за да му дам достъп до онлайн курса ни със Сугестопедия – Meta Reading.

Входящи резултати на Марти:
Скорост на четене: 178 думи в минута
Възприемане: 42% (измерено с въпроси по прочетения текст)
Отношение: 65% (измерено с 20 въпроса базирани на убежденията на най-добрите скоростни читатели в света според Тони Бюзан)

След измерванията му дадох достъп до безплатен 90 минутен онлайн курс, който му хареса, както и цялостния подход на платформата за игровизиран процес на обучение. В последствие, майка му заплати достъп до пълния курс и той го започна. За 10 дни премина през около 40% от съдържанието, което му въздейства “отключително” за промяна на отношението към обучението и освободи от ограничаващи убеждения свързани с процеса по придобиване на нови знания. 

Резултатът от следващия му въпросник върху материал бе 93%. В края на третия ден от онлайн курса имаше 30% повишение на възприемането при 30 думи в минута по-бавна скорост (144 думи в минута), което ми даде сигнал, че вероятно не е напълно спазен 3-тия и най-вече 4-тия Закон на Сугестопедията свързани с Убедеността и Многогратно увеличения материал.

Изпратих му книгата на Тони Бюзан “Как да чета бързо и да постигам повече” и свързах заглавието с мечтата му да се развива в сърфа. Предложих му да пробва няколко от игрите (упражненията) за очи и след това се чухме по Zoom, за да му разкажа как да приложи техниките за скоростно четене. 

Забелязах, че отново се намираме на ръба на психологическата граница относно ОСН (Обществената Сугестивна Норма) за ограничените капацитети на човешкия мозък и се сетих, че д-р Лозанов казваше 3-5 пъти повече материал, но не по-малко от 2.5 пъти. В неговия случай това значеше 2.5 х 178 = 445 думи в минута.

След едно съботно следобедно каране и споделяне от Марти, спонтанно се заех да организирам жива среща зедно с други негови приятели “фрирайдъри”. Поприказвахме си по приятелски, споделих им повече за личното ми развитие, как съм стартирал своя път със стартъпите*, Сугестопедията и ските.  Показах им книгата Inner Skiing на Timothy Gallaway и им разказах как той е последовател на д-р Лозанов и е приложил откритията му, за да създаде така популярното в последните години движение наречено “коучинг” чрез книгата си The Inner Game of Tennis. После разказах повече за живота на д-р Лозанов.

Видимо в момент на инфантилизация (състояние на повишено доверие) и концентративна психорелаксация (КПР), окрилих младите герои с няколко вълшебни или “хакерски” инструмента за скоростно четене като:
– използването на вълшебна пръчица (водач)
– островърха шапка (подход за КПР)
– шумна мълчанка (минимизиране на субвокализацията** и “извикване” на ум на ключово думи от страницата)
– кану-каяк (скоростно четене с варираща скорост)
– премахване на регресията (връщането за препорочитане, което има контрапродуктивен ефект за възприемането, концентрацията и респективно запомнянето). 

Завърших с кратко и ясно обяснение-без-обяснение, защо когато четат бавно просто НЕ подават на мозъка си достатъчно информация и затова той започава да мисли за други работи и да не е “тук и сега” и че колкото и да е парадоксално, когато четат с висока скорост, мозъкът им няма време да мисли за други неща, запазва концентрацията си по-дълго и запомня повече. 

След това им дадох практични примери от ските как много хора, които не успяват бързо и лесно да ги усвоят всъщност не се отпускат да достигнат малко по-висока скорост, с която завоите се правят много по-лесно и как, за да се научиш да правиш повечето трикове е нужна определена минимална скорост, за да имаш достатъчно засилка. Когато се разделихме, бяха видимо вдъхновени.

На следващия ден Марти ми каза, че е успял да чете с 800 думи в минута и 60% възприемане. В последствие се представи блестящо на изпита в Американския Колеж, включително и в текстовете за четене. Най-щастлив бе относно приложението на наученото в карането на сърф.

Майка му скоро сподели следното: 
“Миналата година синът ми имаше изпит за прием в Американския колеж. При подготовката се оказа, че му е проблем един от модулите на изпита – бързо четене на голям обем информация  и отговаряне на въпроси, свързани с текстовете. Благодарение на курса META READING, който синът ми изкара месец преди изпита, той ускори скоростта си на четене близо 4 пъти, без да пострада способността му да разбира написаното. Смятам, че курсът подобри и концентрацията му. Крайният резултат беше, че го приеха в колежа без проблем. Благодарим на Димитър Караманчев и неговата всеотдайност.”

Срещата с Марти ме вдъхнови отново да се посветя изцяло на Meta Reading, преподаването и сприятеляването с тийнове. 

*иновативни компании с висок потенциал за растеж

** изговаряне думите наум по време на четене, което води до монотонност и автохипнотични състояния, намаляващи концентрацията, възприемането и психологическата хигиена при умствен труд

Първата стъпка към отстраняване на учебната невроза в едно дете е запознаването на родителите с проблема. Затова каним първо вас на 30-минутна безплатна консултация, в която ще поговорим за вас, вашето дете и неговите навици и нелесности в учението.

Запазете час за 30 мин. безплатна консултация през формата отдолу:

Споделете с приятел

светът на суеверията 0

Светът на суеверията

Сигурно познавате суеверни хора. Или пък самите вие сте такива. Окичване с червени конци, хвърляне на сол през рамо, заобикаляне на стълби като опарени. Навсякъде

Прочети още »